Het is niet ongewoon voor nieuwe trailrunners om de kriebels te krijgen om van het gebaande pad af te gaan en de minder bekende trails in hun omgeving te ontdekken. De gedachte om weg te geraken van de drukte, de drukke wegen te vermijden en een rustigere tijd te hebben kan heel aanlokkelijk zijn. Het is echter vaak moeilijk voor een nieuwe loper om uit te vinden wat voor uitrusting ze nodig hebben voor een succesvol trailrunning avontuur. Daarom is hieronder een lijst samengesteld met items die je zullen helpen een aangename ervaring te hebben, terwijl ze je een goed idee geven van wat je nodig hebt voor een uitstapje op minder drukke paden.

De accessoires voor trailrunning

Trailrunning is anders dan hardlopen op de weg, omdat je je in de vrije natuur bevindt, omgeven door aarde, rotsen en oneffen terrein. Het is belangrijk om een aantal accessoires te hebben om ervoor te zorgen dat je trailrunning ervaring zo veilig en plezierig mogelijk is:

  • Een horloge zal je helpen bij je training. Zo kan je bijhouden hoe snel je rent en hoe lang je al aan het rennen bent.
  • Als het buiten kouder is, voorkom je met handschoenen aan dat jouw handen bevriezen. Als het warmer is, beschermt het je handen tegen de hete grond.
  • Afhankelijk van de tijd van het jaar kan je een extra laag kleding aan doen zoals een jas of vast. Zolang het licht genoeg is en dat je je er vrij in kunt bewegen, maakt een extra laag kleding een verschil in hoe warm of koel je je voelt tijdens het hardlopen.
  • Veiligheid moet altijd een prioriteit zijn als je ‘s nachts buiten bent, dus zorg ervoor dat auto’s je kunnen zien tijdens de donkere delen van je run door middel van reflecterende kleding.

Stokken gebruiken voor bij trailrunning

Stokken kunnen een grote hulp zijn tijdens het trailrunning. Ze besparen de energie die je anders zou moeten gebruiken om je evenwicht te bewaren en je voort te bewegen. Ze zijn vooral nuttig in heuvelachtig terrein, waar je gemakkelijk je houvast verliest en extra kracht nodig hebt om je positie terug te vinden. Je hebt niets bijzonders nodig: gewoon een paar stokken die je aan je handen kunt binden of in je rugzak kunt laten zitten – ze maken zelfs van de zwaarste afdalingen een makkie.

Als je nog nooit stokken hebt gebruikt, is het net alsof je skistokken op sneeuw gebruikt, behalve dat je geen speciale training of coördinatievaardigheden nodig hebt. Net als bij alle andere soorten trainingsapparatuur wordt beginners aangeraden langzaam te beginnen en niet te snel langere afstanden af te leggen totdat hun lichaam zich heeft aangepast (en niet noodzakelijkerwijs op basis van het aantal kilometers dat je loopt of rent). Begin met ze een paar minuten per keer te gebruiken tijdens jouw normale runs, en verhoog de hoeveelheid tijd dat je ze elke week gebruikt totdat je je comfortabel voelt om er de hele duur van jouw route mee te lopen.