Wandelen is een buitenactiviteit, bestaande uit rondlopen en het verkennen van de natuur in gebieden van ongerepte wildernis, over het algemeen op paden. Wandelen dat plaatsvindt van paden wordt meestal genoemd cross country wandelen, bushwhacking, of bushwalking.

Wandelen & Overige toertochten

Er zijn vele andere buitenactiviteiten op basis van wandelen. Wandelen is vaak de enige manier om een aantal prachtige plekken te verkennen en misschien wel de beste manier om de natuur te leren kennen. Het is beter dan een tour in een auto omdat je niet door motorlawaai, ramen of stof worden binnengedrongen en je echt te zien krijgt wat er om je heen is.

Aan de andere kant, het vereist ook een goede fysieke training en kennis, vooral wanneer gedaan over moeilijk terrein of op lange afstanden. Je hebt ook een rugzak nodig voor voedsel, water en apparatuur. Wandelaars worden vaak gevangen in ongeschikt weer en lijden aan ongelukken. In sommige landen moeten ze betalen voor het geval ze een redding nodig hebben.

Wandelen & milieu

Wandelaars zoeken vaak naar prachtige ongerepte omgevingen om te verkennen. Deze plaatsen zijn vaak erg kwetsbaar en kunnen per ongeluk worden vernietigd. Hoewel een individu alleen meestal niet veel kwaad doen, is het massa-effect van een groter aantal mensen soms zeer schadelijk. Bijvoorbeeld, wanneer een groep wandelaars verzamelt hout om een brand te starten, doen ze niet veel schade aan het bos. Echter, wanneer dit gebeurt voor jaren en jaren, het gebied is ontdaan van belangrijke voedingsstoffen.

Beschermde gebieden hebben meestal specifieke regels om het milieu te beschermen. Als deze regels worden nageleefd, wordt de impact van wandelen op het milieu aanzienlijk verminderd. Dergelijke regels omvatten het verbieden van kamperen buiten speciaal aangewezen gebieden, houtbranden, en het opleggen van een bepaald aantal wandelaars per dag.